Afstandsonderwijs meer dan online lessen

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MINOWC) meent dat het afstandsonderwijs meer dan online lessen bevat. Tijdens de op maandag 1 februari 2021 gehouden persconferentie benadrukte zij dat het afstandsonderwijs meer omvat dan het volgen van lessen via Zoom. Het verstrekken van lespakketten aan de leerlingen en de opstart van onderwijsprogramma’s op de radio en televisie zijn daar ook deel van. Bovendien valt dit ook onder het vernieuwingsproces, waar klassikaal lesgeven niet meer de norm zal zijn.

Als gevolg van de COVID-19-pandemie wordt vanuit het ministerie van Volksgezondheid geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Hierdoor is het MINOWC genoodzaakt om onderwijs aan te bieden, waar leerlingen vanuit hun huis gaan leren. Dit wordt bedoeld met de begrippen: ‘thuisonderwijs’ en ‘afstandsonderwijs of onderwijs op afstand’. “We kunnen niet meteen opereren op het niveau van de ontwikkelde landen. We werken wel met de beschikbare middelen en proberen steeds te vernieuwen,” aldus minister Levens.

De kinderen moeten nu dus zelfstandig thuis werken, met de leermiddelen die zij via de school hebben gekregen met instructies en opdrachten van de leerkracht. In sommige gevallen maakt de leerkracht gebruik van WhatsApp of als de mogelijkheid er is, via online lessen. Het is wel nooit een vereiste geweest vanuit het ministerie dat het beschikken over internet een voorwaarde moet zijn. Het ministerie werkt aan een leerprogramma om het doorstromen van kinderen mogelijk te maken. Hier is een ondersteuningsprogramma aan gekoppeld.

Bron: CDS / Onderwijs, Wetenschap & Cultuur

Commentaren

mood_bad
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe

    Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt